Közélet

Volt, aki 10 évesen értette meg, hogy ő valószínűleg már nem szűz

Nem gyakran fordul elő, hogy mindössze öt nap leforgása alatt több mint 160 ember egymillió forintnál is többet gyűjt össze egy mesekönyvre. Nem is egy átlagos műről van szó, hanem egy prevenciós mesekönyvről. A kötet címe Lili és a bátorság, s két szociológusnak, Vincze Zsuzsinak és Paulik Móninak, valamint Varsányi Pál grafikusnak köszönhetően született meg.

A mese a gyerekeknek és szüleiknek ad segítséget ahhoz, hogy könnyebben tudjanak beszélgetni a szexuális visszaélés megelőzéséhez és felismeréséhez szükséges kérdésekről. És hogy miért is fontos ez?

Mert majdnem minden ötödik gyermeket ér szexuális bántalmazás.A szülők ugyanis nem tudják mindentől megvédeni a gyerekeket, ez azonnal kiderül, ha valaki ellátogat a Beszélj róla! oldalra, ahol bárki megoszthatja személyes történetét.

A honlapon olvasható olyan történet is, aminek szerzője arról ír, hogy hatéves korában a kamasz unokatestvére rajta fekszik, az ölébe ülteti, és ő csak tízévesen értette meg, mi történt vele, és hogy valószínűleg már nem szűz. Félelmét viszont senkivel nem merte megosztani.

A Beszélj róla! történetei is mutatják, hogy szükség van a Lili és a bátorság című könyvre. Magyarul még sosem jelent meg olyan prevenciós mesekönyv, amiből a gyerekek hallanának az intim testrészekre vonatkozó szabályokról vagy arról, hogy egy felnőttnek is lehet nemet mondani. A Lili és a bátorság célja a szexuális bántalmazás megelőzése.

Hiszen minél többen tisztában vannak a szexuális bántalmazás gyakoriságával, annál nagyobb biztonságban lesznek a gyerekek.

Paulik Móni, a könyv egyik szerzője a 24.hu-nak arról számolt be, hogy a könyv még nincs teljesen készen, a szöveget szakmailag és nyelvileg is lektorálták, de a grafikai munkák még hiányoznak. Jelenleg a könyv kiadására gyűjtenek: ez eddig jól halad, hiszen öt nap alatt összegyűlt a teljes összeg több mint 90 százaléka.

A prevenciós mesekönyvet eddig pszichológusok, túlélők és barátok olvasták, Paulik Móni azt mondja, eddig rendkívül pozitív reakciókat kaptak, de persze volt olyan is, aki azt mondta, hogy jó volt ugyan olvasni, de így sem mer leülni a gyerekével, hogy felolvassa neki, mert nem biztos abban, mit helyes válaszolnia a felvetődő kérdésekre.

Olyan olvasóval is találkoztak, aki biztatta őket, de azért megjegyezte, ő ilyenekről biztosan nem beszél a gyerekével. A másik szerző, Vincze Zsuzsi hozzátette, hogy többen is kérdezték tőlük, miért kellene ilyen témával traktálni a gyerekeket.

Én azt gondolom, ha beszélünk nekik cukros bácsikról és gyerekrablókról, akkor miért ne beszéljünk velük egy sokkal valószínűbben előforduló témáról, ami gyakran sajnos családi környezetben jelenik meg

– jegyezte meg.

Paulik Móni hozzátette, a könyv megírása előtt készítettek egy kérdőívet, amit több mint kétszázan kitöltöttek. A válaszadók

  • harmada tudatosan beszélt már a gyerekével az intim testrészekre vonatkozó szabályokról,
  • harmada kizártnak tartotta, hogy szóba hozza ezt a témát,
  • harmadának pedig a kérdőív nyitotta fel a szemét arra nézve, hogy még eszébe sem jutott, hogy erről beszélnie kellene a gyerekével, pedig fontos lenne.

A prevenciós mesekönyv ötlete személyes indíttatásból jött, Paulik Móni a NANE Egyesülettel dolgozott együtt a Kérsz teát? projekten, ennek kapcsán előkerült a gyerekeket ért szexuális zaklatás problémája is. Ekkor kezdett el utánanézni annak, milyen anyagokat talál erről magyar nyelven, de azzal szembesült, hogy alig néhány cikk jelent meg a NANE kiadványán kívül.

De semmit nem talált, ami a gyerekek felől közelítené meg a témát.

Akkoriban az volt a tervük, hogy lefordítanak egy könyvet magyarra, de végül egy sem tetszett nekik, és arra is rájöttek, hogy nem is lehet ezeket a dolgokat egy az egyben átvenni, hiszen minden kultúrában máshol mások a hagyományok, máshol vannak a határok. Ráadásul a legtöbb általuk talált kiadvány 3-4 éveseknek szólt, ők viszont a kisiskolás korosztályt akarták megcélozni.

Vincze Zsuzsi megjegyezte, hogy olyan történetet szerettek volna, ami nem csak a „hogyan mondj nemet” kérdéssel foglalkozik, ennél többet akartak mondani. Így jött az elhatározás, hogy ők maguk írnak egy mesét, és mivel nem akartak konkrét családtagot kiemelni, aki a történetben a molesztáló szerepet betölti, a mesét egy cirkuszi környezetbe helyezték.

Fontos, hogy maga a történet izgalmas legyen, és a cirkusz ilyen. Ez a mese nem úgy működik, hogy odaadjuk a gyereknek, és ezzel letudtuk a problémát

– jegyezte meg Paulik Móni.

Ez a mese egy alap, amihez a szülőnek is oda kell tennie magát, kérdéseket feltenni, beszélgetni a gyerekével. Vincze Zsuzsi hozzáteszi, hogy fontosnak tartják, hogy a szülők beszélni tudjanak a gyerekeikkel a szexuális zaklatás témájáról, illetve hogy felhívják a gyerekek figyelmét erre problémára.

Sok olyan történetet hallani, ahol az áldozatok csak kamaszként vagy felnőttként szembesültek azzal, hogy őket gyerekkorukban szexuális abúzus érte. Vannak, akik sokáig nem is foglalkoznak ezzel, nem beszélnek róla évekig senkinek, mélyen eltemetik magukban az emlékeket

– emeli ki.

Fotó: 123rf

Vincze Zsuzsi úgy gondolja, hogy ha egy gyerek tud arról, hogy létezik ez a jelenség, sokkal inkább még időben képes segítséget kérni, amikor még a folyamat megállítható. Ráadásul találkozott már olyan esettel is, ahol egy gyerek hiába meséli az anyukájának, hogy

egy családtag rendszeresen molesztálja, az anya nem hitt neki.

Végül a gyerek egy társához fordult, akitől bár titoktartást kért, mégis az ügyet az segítette tovább, hogy a társa megszegte a titoktartás szabályát, és más felnőttekhez fordult segítségért, mert tisztában volt a dolog súlyosságával. Náluk ugyanis ez a téma néha szóba került otthon, így nem féltek a szülők erről beszélgetni a gyerekekkel.

Épp az ilyen történetek miatt szerették volna a Lili és a bátorság segítségével a gyerekekhez eljuttatni azt az üzenetet, hogy ha baj történik, bátorságot kell meríteni, és beszélni kell az efféle titokról, mert nem minden titkot kell megtartani. Mert fontos különbség van jó és rossz titok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik