Arra ébredtem, hogy az apám meztelenül fekszik rajtam

2016.05.04. 15:29

8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam.

ARTatlan néven nyílik kiállítás a gyermekkori szexuális bántalmazásról a Katona József Színházban szerda délután. A kiállítás célja, hogy az egyelőre tabutémának számító gyermekkori szexuális abúzusról végre őszintén lehessen beszélni.

Nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt. A gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.

Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz. A leggyakoribbak: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés, egyéb pszichés zavarok.

A témával Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve, a Bűn vagy bűnhődés foglalkozott. Az Anoni Mara Társaság a könyv megjelenése után jött létre és azóta is küzd a szexuális abúzus ellen. A társaság honlapja a beszeljrola.hu, ahol az áldozatok segítséget kaphatnak és egymással is megbeszélhetik az átélteket. 

A szerdai megnyitó után a Katona József Színház színészei olvasnak fel a beszeljrola.hu fent is idézetthez hasonló történetekből, május 7-én pedig szakemberek beszélnek a gyermekkori szexuális bántalmazásról május 25-én pedig egy kötetlen beszélgetés lesz a témáról.